93 Point - Decanter: "Lovely evolution on the nose, with rich tertiary mushroom and honeyed characers. Seductive, with acidity holding up well. Fine and fresh mousse - very classy."
92 Point - JamesSuckling.com: "An impressive wine for the power and purity of fruit. Extremely assertive peach and lemon citrus aromas and flavors. The palate has a driving acid cut. Still very youthful, this can easily age for five or more years."
96 Point - Falstaff
17/20 Point - JancisRobinson.com
17/20 Point - Bettane et Desseauve Guide 2017
Grand Cru Blanc de Blancs 2008 består, som navnet indikerer, af 100% Chardonnay fra Grand Cru marker i Chouilly. Chouilly's ranke, runde og intense frugt får her følgeskab af 2008-årgangens kølige præg og usædvanlige livlighed. Drue, terroir og sæsonsærpræg rundes af med en raffineret snert af træ og vanille som følge af 10 procents fadlagring. Dosage-niveauet er med 4 g/l lavt; akkurat som husstilen dikterer. Det resulterer i en gastronomisk Champagne, som er fortrinlig som ledsager til eksklusive anretninger med kammuslinger, jomfruhummer og pighvar. Et mesterværk fra Antoine Malassagne's hånd.
Næsten 100 år som familieejet og uafhængig
AR Lenoble har været 100% familieejet og uafhængig, siden Armand-Raphaël Graser grundlagde huset i 1920. I dag er det 4. generation, søster og bror Anne og Antoine Malassagne, som driver huset. AR Lenoble ejer 18 hektar vinmarker: 10 hektar i Grand Cru landsbyen Chouilly (Chardonnay), 6 hektar i Premier Cru landsbyen Bisseuil (Pinot Noir) og 2 hektar i Damery i Marne-dalen (Pinot Meunier).
Vinmarker i trit med naturen
I 2012 blev AR Lenoble som det andet hus i Champagne HVE-certificeret (Haute Valeur Environnementale) som en anerkendelse af mere end 20 års bæredygtig praksis. Certificeringen indebærer nul anvendelse af kemiske gødningsstoffer og ukrudtsmidler. Desuden nægter Anne og Antoine at bruge kobber til at bekæmpe meldug. Biodiversitet ligger dem stærkt på sinde. De har plantet træer, levende hegn og blomster i vinmarkerne og opsat bistader, som huser en koloni af bier, der understøtter den naturlige ligevægt i naturen. De pløjer rutinemæssigt, så vinplanterne bedre kan optage næringsstoffer fra jorden. Og endelig benytter de græs som dække mellem rækkerne, så udbyttet reduceres betragteligt og er omtrent 25% lavere end gennemsnittet i Champagne. Vinstokke med lavt udbytte er mindre modtagelige for sygdomme, og dermed er der oprettet en god cirkel. En gevinst er også, at druerne opnår højere kvalitet og modenhed, når de er klar til at blive høstet.
I kælderen er kun det bedste godt nok
AR Lenoble holder fast i at presse druerne i en traditionel, vertikal Coquard presse, og al vin er baseret på den første most, la cuvee. Alle reservevine modnes på en af tre måder: Enten i små 225 liters burgundiske barriques i minimum 3 år, i store 5.000 liters foudres i minimum 3 år eller på magnumflasker forseglet med korkprop i 4 år, hvilket understøtter friskheden og udvikler aromatisk rigdom. Doseringen holdes på et strengt minimum, og alle vine er ”extra brut”.