91 point - Robert Parker:
"The red 2020 Arom is completely different from the wines I tasted before, as it's now pure Garnacha from Calatayud, from vineyards in the villages of Acered, Alarba and Atea on slate, quartzite and limestone glacis soils. It fermented with 50% full clusters and matured exclusively in concrete. 2020 was a very rainy year in Calatayud, a year of cooler temperatures, and the wines are fluid and fresh. This is very primary and fruit driven, tasty and juicy, with fine tannins and very easy to drink. 10,000 bottles produced."
90 point & Godt Køb - Din Vinguide: "Spændstig frugtighed, masser af hindbær og ribs. Stor saftighed. Herlig drikkevin. Relativt kort finish."
Denne nu-skal-vi-vise-dig-hvad-Garnacha-kan, stammer fra mere end 50 år gamle, knortede vinstokke, beliggende på skråninger i DO Campo di Borja, hele 600 – 800 meter over havet. Tidligere årgange var sammensat med 60% Garnacha Tinta og 40% Syrah, men fra og med 2018 årgangen er vinen nu 100 % Old Vine Garnacha, ligesom de endnu mere kultiske vine fra vinejendommen Cuevas de Arom, der i øvrigt er under omlægning til økologi.
Druerne er håndhøstet i små bakker og det hele på en dag, den 20. september. 30 % af druerne er trådt med fødderne og der er ikke tilsat gærkulturer. Gæringen udføres af de naturlige gærceller der er på druen.
Vinen er fantastisk raffineret og frugtagtig med en frisk nerve og karakter. Den byder på et bredt spektrum af aromaer af jordbær, blåbær og violer i et smukt samspil med krydrede noter. Strukturen er elegant med moderate tanniner og en charmerende, frugtbaseret intensitet.
Denne velsmagende vin stammer fra højtbeliggende, gamle vinmarker i DO Campo de Borja i Aragon. Pedra Forca består af 60% Garnacha Tinta og 40% Syrah, som har lagret på neutrale cementbeholdere. Det giver en fantastisk raffineret og frugtagtig vin med en frisk nerve og karakter. Den byder på et bredt spektrum af aromaer af jordbær, blåbær og violer i et smukt samspil med krydrede noter og en antydning af røg. Strukturen er elegant med moderate tanniner og en charmerende, frugtbaseret intensitet. Bag Pedra Forca står MW Fernando Mora, som betragtes som et af det ny Spaniens lysende talenter.
Fra badekar til Michelin restaurant
Bag navnet Cuevas de Arom gemmer sig et af det ny Spaniens lysende talenter, nemlig MW Fernando Mora (Arom er efternavnet stavet bagfra). Fernando Mora arbejdede som ingeniør, men elskede vin. Han plantede lidt vinstokke og købte gør det selv udstyr til vinfremstilling og lavede sin første vin i moderens badekar. Samtidig begyndte han på Master of Wine studiet. MW-titlen er nu i hus, han arbejder fuldtids med vinproduktion, og hans vine er på flere Michelin restauranters vinkort. Sammen med to venner har han etableret Cuevas de Arom nær Ainzon i DO Campo de Borja i Aragon. Her ønsker de at vise, hvad egnens unikke, gamle Garnacha vinstokke byder på. De samarbejder med Santo Cristo kooperativet og har indrettet et lille boutique vineri i en gammel underjordisk cementtank under kooperativet og erklærer: ”We produce high altitude Garnacha undergound”.
"... we listen to the grape"
Hos Cuevas de Arom handler det om at fremelske vine med finesse, hvor hver vin inviterer på en smagsmæssig rejse med komplekse aromaer (røde bær, mørke bær samt letkrydrede og røgede nuancer). Vinene er livlige med frisk syre og er samtidig intense og komplekse. Stilen er raffineret sammenlignet med den kraftige, ekstraherede stil, som nærmest er den etablerede standard for rød Garnacha fra Aragon. Den raffinerede stil opnås ved en række tiltag i vinifikationsprocessen såsom blidere ekstrahering, helklasegæring og mindre indflydelse fra fade. Vinene udvikler sig under perfekte forhold i den naturligt kølige kælder i cementtanke, -æg og fade i forskellige størrelser alt efter ønsket vinstil og ud fra mottoet: ”We do not have rules, we do not work with recipes, we listen to the grape.”
Pedra Forca
Denne velsmagende vin stammer fra højtbeliggende, gamle vinmarker. Pedra Forca består af 60% Garnacha Tinta og 40% Syrah. Druerne høstes i hånden. Ved hjemkomst til vineriet afstilkes 80%, mens de resterende 20% indgår som hele klaser.