95 Point - Robert Parker
95 Point - Gastro
94 Point - Vinous
Kongen af den vulkanske jord i Dundee Hills og så må Drouhin være dronningen. Pommard og Wadenswil-kloner fra 1970 og noget tyder på, at de rigtig gamle franske pommard-kloner klarer sig bedst i Oregons klima. Vinene bliver knap så overfladiske, som dijon-klonerne har tendens til. Jim Mareshs topvinmark og alt afstilkes, ikke noget med efterabning her. Til gengæld klares eller filtreres vinene ikke. Hvis Eyrie er Pommard eller Gevrey, må Arterberry-Maresh være chambolle eller volnay … eller måske skal man bare sige Maresh. Saftig, skovbærstinkende næse med letløbende viskositet, men højst paradoksal intensitet, rieslingagtig mineralitet og angribende syre, men det er længden, som gør den stor – to infinity and beyond.
I år er det 60 år siden, at Loie og Jim Maresh købte en gård på en bakketop i Dundee Hills sydvest for Portland i Oregon. Til gården hørte 27 acre jord og i 1970 plantede de for første gang Pinot Noir og blev derved den femte ældste vingård i Oregon.
I 1980 giftede deres datter Martha sig med winemakeren Fred Arterberry Jr., som var en af Oregons tidligste vinpionere. Deres søn Jim Arterberry Maresh voksede op i vinens verden og fik i en meget tidlig alder ansvaret for familiegården. I 2005 grundlagde han så sin egen vingård Arterberry-Maresh … og er den første tredje generations vindyrker i Oregon. Det er hans helt igennem fantastiske vine på Pinot Noir og Chardonnay, som du kan være heldig at få fingre i her. Og med heldig mener vi faktisk svine heldig. Mængderne er meget små og sælges nemlig kun via mailinglister i USA.
Jim Maresh gør tingene på sin helt egen måde. Der høstes udelukkende ved håndkraft og der sker så lidt med druerne, som overhovedet muligt. Tilsætning af vand, sukker, syre og næringsstoffer er bandlyst. Der anvendes alene neutral, fransk eg og vinene bliver ikke filtreret. Lad os bare kalde ham vin-nørd … i den bedst tænkelige mening. For der er noget fedt over mennesker, som ved, hvad de laver og går all in på deres overbevisning om, hvordan tingene skal være. Resultaterne taler for sig selv. Ren verdensklasse.
Du finder næppe et renere Oregon Pinot Noir udtryk end det her … og selvfølgelig kommer det fra winemaker Jim Maresh. Han hylder i den grad elegance og finesse fremfor rå power, hvilket også kommer frem i alkoholprocenten, der er helt nede på 12,8%.
Druerne kommer fra stokke plantet i de tidlige 1970’ere på Maresh Vineyards. Udbyttet var ekstremt lavt i 2016, så der er kun blevet produceret 371 kasser mod 1.200 kasser de to foregående år. Men tag ikke fejl – de relativt få flasker fra 2016 holder højeste klasse!
Duften er især præget af jordbærmarmelade, rabarber, tranebærsauce, varm jord, sort lakrids og eksotiske krydderier. Smagen domineres af solvarme, røde kirsebær, jordbær, rabarbermarmelade sammen med tørrede violer, lakrids og krydderier. Sæt god tid af til at nyde finishen!