Da Børsens testpanel testede Old Stones kom den ud som flot vinder, hvor flere af deltagerne var overbevist om, at de drak Chardonnay fra Bourgogne. Druerne er høstet på Temperance Hill Vineyard, som er den højest beliggende mark Bergström dyrker på. Resultatet er en imponerende vin med en renhed og struktur, du meget sjældent ser til de penge.
Farven er lys gylden med en nærmest sølvfarvet kant. Duften kredser især om pærer, våde sten, vanilje, appelsinskal, citrus og timian. Smagen kommer med mange af de samme noter – især pærer, citrus og timian – men blomster, lime og safran melder sig også på banen.
Chardonnay på et meget højt niveau … og med Bergströms historie i baghovedet er den et must til en weekend på en svensk ødegård!
Gastro * * * * * *
Instinktet siger med det samme Bourgogne, idet man stikker næsen i glasset. Den smørfede røgede popcornsnæse med en intens mineralitet nærmest skriger Puligny-Montrachet, men det er altså chardonnay fra Oregon, tilmed fra en pensioneret svansk læge, der i 90'erne købte noget land i området. Det er en af sønnerne (Josh) som idag producerer vinen, og at han har opholdt sig en del i Bourgogne i løbet af sin læretid, kan man godt smage. Vinen er i perfekt balance med en vidunderlig integreret syre, der har lagt sig godt til rettet i smørhullet af cremet fedme og en dyb, dyb mineralitet, der udvider brystkassen. Det er chardonnay af højeste klasse med både elegance, kompleksitet og koncentration til at hamle op med 1. Cru fra Bourgogne.....
Børsen * * * * * * (2015)
Testvinder.....skøn og charmerende næse med mindelser om hvid Bourgogne med citrus, kalk og lidt honning. Fyldig smag med sødme og syre.
Vinens verden rummer masser af eventyr … og et af de bedste af slagsen hedder John Bergström. Han voksede op på en lille gård uden el og telefon ude på Gösta Tyndskids marker 500 km nordvest for Stockholm. Her boede han med sine forældre, bedsteforældre, to onkler og en tante … så pladsen var lidt trang. Pengene var yderst små i familien og der var ikke råd til at sende John til byen for at studere. Til Johns store held havde han en onkel og tante, der boede i Oregon og ikke havde nogle børn. De gav John mulighed for at komme til USA og gå på college … fulgt op af en lægeuddannelse og succesrig karriere som kirurg.
Efter en lang årrække i lægeverdenen følte John en stor trang til atter at dyrke jorden, som da han var barn. Han havde i midten af 1990’erne købt et stykke land i Dundee Hills i Willamette Valley. Efter noget tid besluttede han sig for at kaste sig ud i at dyrke og producere vin, selvom han havde nul erfaring inden for det game. Men sammen med sin kone Karen tog han chancen og startede Bergström Wines i 1999 … samme år som sønnen Josh kom hjem fra en en 2-årig winemaker-uddannelse i Bourgogne. Josh tog den så kun på et år og nåede derudover at skaffe sig en forlovet – Caroline - der havde en uddannelse i salg og markedsføring af vin. Han hev hende med tilbage til Oregon og så gik familien ellers all in på at få Bergström Wines til at lykkes. Det må man sige, at det gjorde.
I dag består Bergström Wines af fem vinmarker, der alle regnes blandt de absolut bedste i Willamette Valley: The Bergström Vineyard, Silice Vineyard, Winery Block, Gregory Ranch og Le Pré du Col. Bergström fokuserer primært på Pinot Noir, men producerer også to Chardonnay-vine af højeste klasse.
Josh er den daglige boss og winemaker. Han foreskriver biodynamiske metoder, med naturlig gødning baseret på druekvaset og afskårne grene fra vinstokkene, som komposteres sammen med lokalt hø og ”affald” fra et mejeri. Udbyttet er ekstrem lavt og der høstes meget sent for at få højest mulig koncentration.
Anmeldere verden over har ikke været nærige med at uddele roser til Bergström Wines. Og når man så lige et kort sekund tænker på hvor lidt erfaring familien Bergström havde, da de startede og hvor relativt kort tid siden det er … ja, så er deres vine bare endnu mere imponerende.