De la Finca 2017, Conca del Riu Anoia, er lavet på 60% Xarel.lo, 30% Macabeo og 10% Parellada. Xarel.lo kommer fra marken Mirador del Serral, hvor vinstokkene er plantet i 1964, mens Macabeo (plantet i 1994) og Parellada (plantet ligeledes i 1994) kommer fra La Barbera. Man praktiserer en naturlig bundfældning uden filtrering inden presning. Efter gæringen bliver ”basisvinen” modnet i 6 måneder på sit ”lie” (bundfald) i rustfrie ståltanke og derefter gæret i 30 mdr. på flaske efter Méthode Traditionelle teknikken. Der tilsættes ingen sukkerlikør efter degorgering, og vinen er derfor i den tørre ende.
2017-årgangen gav mange udfordringer i vinmarkerne, med hård frost i april (hvor man mistede 5% af høsten) og kun 4 dages regn fra maj til høsten. At 2017 De la Finca er så harmonisk og intens er lidt af en mirakel! I duften finder man en kombination af citrustoner med nuancer af ristet brød og smør. Med lidt iltning kommer der også toner af eksotiske frugter. I smagen eksploderer vinen nærmest i munden med komplekse og frembrusende frugttoner først, men vinen viser også friskhed, sprødhed og finesse – med diskrete, mineralske toner. Brug den som aperitif eller til et måltid sammen med skaldyr- eller fiskeretter med cremede saucer eller til ost (gratineret).
Alt er intenst og dog harmonisk i denne vin. I duften finder man en kombination af citrustoner med nuancer af ristet brød og smør. Med lidt iltning kommer der også toner af eksotiske frugter. I smagen eksploderer vinen nærmest i munden med komplekse og frembrusende frugttoner først, men vinen viser også friskhed, sprødhed og finesse med diskrete, mineralske toner. Brug den som aperitif eller til et måltid sammen med skaldyr- eller fiskeretter med cremede saucer eller til ost (gratineret).
Penedès området – hvor Conca del Riu Anoia hører til – ligger i Catalonien i Spaniens nordøstlige del, vest og sydvest for byen Barcelona. Vinmæssigt byder området virkelig på yderligheder. På den ene side finder man her nogle af Spaniens største vinleverandører, som producerer vine på nærmest industriel vis, men på den anden side findes der stadig gamle familieforetagender med lange vintraditioner og produktion af topvine. Familierne Raventós og Blanc hører til blandt de sidste.
Netop i protest mod den efterhånden udvandede Cava DO forlod Raventós i Blanc Cava DO og etablerede sin egen ”Conca del Riu Anoia”. Det er familiens håb, at andre seriøse producenter vil følge deres eksempel og overgå til at producere ”Conca”, hvilket kræver at de bl.a. iagttager følgende regelsæt: Egen produktion og aftapning af vinene, min. 50% egne druer, håndplukning, bæredygtig produktion med krav om overgang til økologi, årgangsvine, min. 18 måneders modning, lokale druesorter…