Chloe udfordrer uden at blinke med øjnene Grand Cru Bourgogne. Druerne kommer fra 44 år gamle vinstokke på Ritchie Vineyard, der er blandt de absolut bedste i Russian River Valley.
Winemaker Andy Smith gav Chloe 12 måneder på franske egefade, hvoraf 30% var nye. Derefter 6 måneder på ståltank. Resultatet er en koncentreret vin med en masse lag og imponerende mineralitet. Aromaerne nærmest vælter op af glasset – med ananas, guava, citrus og honningmelon som de mest dominerende noter. Smagen gentager de tropiske noter fra duften og sætter dem sammen med hvid peber, mint og våde sten. Absurd velkomponeret og i fuldendt balance.
Den er endnu ung men mega charmerende og svær at holde nallerne fra. Regn med at den holder i hvert fald 10-15 år.
Jeb Dunnuck
The 2016 Chardonnay Ritchie Vineyard comes from one of the top terroirs in the Russian River, and Andy has been working with two parcels from this vineyard since 2001. David Ramey and Mark Aubert also source fruit from these same parcels. This crazy good effort is a match for a Grand Cru White Burgundy and has a reductive, complex, layered style as well as sensational minerality, spice, white flowers, and orchard fruits. It needs 2-3 years of bottle age (I’m not sure bottles would last that long at my house) and will keep for 10-15 years.
Hvis du aldrig har hørt om DuMOL fra Russian River Valley, kan det være fordi, at de tre ejere foretrækker at flyve under radaren og koncentrere sig 100% om vinen. De holder derfor nærmest aldrig smagninger og går heller ikke videre op i anmelderes ratings set i forhold til så mange andre producenter, der dyrker det big time. Alligevel er anmelderne helt oppe at støde over DuMOL og honorerer hvert år deres værker med topkarakterer. Læg dertil, at Robert Parker lister en af de tre ejere, winemaker Andy Smith, som værende en af verdens mest indflydelsesrige vinkonsulenter på linje med Helen Turley, Mark Aubert, Michel Rolland og Paul Hobbs. Så kan man ligesom noget.
Oprindeligt startede DuMOL tilbage i 1996 som et familieforetagende, hvilket forklarer det noget spøjse navn. Den første winemaker’s børn hed nemlig Duncan og Molly, hvilket blev til DuMOL … et navn man så har valgt at køre videre med, selvom foretagendet i dag er ejet af føromtalte Andy Smith plus Michael Verlander og Kerry Murphy. De holder den grønne fane højere end de fleste og deres topmoderne winery fra 2008, kører udelukkende på solenergi og har et avanceret system til at minimere vandspild.
Deres fokus ligger primært på cool-climate Pinot Noir og Chardonnay med druer både fra egne marker og fra de bedste andre marker i området – eksempelvis Hyde, Ritchie og Charles Heintz. Men tag endelig ikke fejl af deres Syrah og Cabernet Sauvignon, der også holder højeste klasse. Alle vine bliver produceret i relativt små mængder, hvilket vil sige under 500 kasser pr. vin.
Winemaker Andy Smith går for at være en af de helt store nørder – på den bedst tænkelige måde. Han er nede i samtlige detaljer i alle faser med henblik på at hver eneste flaske efterlever hans mål om ”Intensity without heaviness”. Det lykkes hvert år til fulde og det er nærliggende at sammenligne DuMOLs Pinot Noir og Chardonnay med de bedste røde og hvide bourgogner. Men der er klart et aftryk af Russian River Valley over hans vine i form af frugt og koncentration. Elegancen fra Bourgogne er der dog. Og det skal han have tak for!
Vi har været så heldige at få fingrene i et ganske bredt udvalg af DuMOLs vine til trods for de små mængder. Og det kan godt være, at du ikke har hørt om DuMOL før, men når du har smagt deres vine, glemmer du dem aldrig igen.