Parfumeret, ekstremt forførende enkeltmarks-cabernet fra vingården, som slog alle Bordeauxerne i Paris i 1976. Få vingårde har betydet så meget for USA’s (og hele den nye verdens) vinhistorie, som Stag’s Leap Wine Cellars. Det begyndte i Paris i 1976: Paris-smagningen i 1976 I 1976 afholdt vinhandleren Steven Spurrier en blindsmagning i Paris. Et udvalg af USA's bedste Chardonnay- og Cabernet Sauvignon-vine blev smagt op mod nogle af de bedste hvid- og rødvine fra respektive Bourgogne og Bordeaux. Smagsdommerne var anerkendte franske vinskribenter, sommelierer og slotsejere. Steven Spurrier annoncerede resultatet af blindsmagningen: En Cabernet Sauvignon fra Stag’s Leap Wine Cellars havde slået alle de store Bordeauxer! Frankrigs enevælde var brudt Nogle af smagerne beskyldte Spurrier for at have snydt, og andre mente, at smagningen var noget værre pjat, for ”alle vidste jo, at fransk vin var verdens bedste”. Men nyheden gik kloden rundt som en løbeild.
Vinbranchen har altid været præget af passion og passionerede mennesker. Det betyder også at vinens historie er præget af fortællinger, fantastiske begivenheder og oplevelser lidt ud over det sædvanlige. Blandt dem findes der visse milepæle. F.eks. historien om Munken Dom Perignon, der fandt på det med boblerne. Og den australske helt, Peter Lehmann der reddede et helt lokalsamfund i Barossa Valley. Og så var der den store blindsmagning i Paris 1976. En begivenhed, der åbnede verden for californisk vin for evigt.
Et udvalg af Californiens bedste Chardonnay- og Cabernet Sauvignon-vine blev smagt op mod Bordeaux og Bourgognes mest fornemme vine, her iblandt Grand Cru-vine fra Château Haut-Brion, Château Mouton-Rothschild, Château Leoville Las Cases og Château Montrose. Frankrig troede sig ret sikker – de stod som garanter for verdens bedste vin.
Men californiske Stag’s Leap Cabernet Sauvignon vandt 1. pladsen over dem alle, vel at mærke blindsmagt af Europas mest anerkendte og førende sommelierer, slotsejere og vinskribenter. Det var en enestående verdensbegivenhed og en sejr, der satte californisk og efterfølgende al oversøisk vin på verdenskortet. Og det gjorde Stag’s Leap til en global superstar og symbol på det vigtigste, der nogensinde er sket for ikke bare amerikansk vin, men hele “New World Wines”-begrebet!
STAG’S LEAP WINE CELLARS
Vinhuset blev grundlagt i 1970 og Stag’s Leap-vinene repræsenterer i stil og kvalitet to meget berømte Bordeaux-huse, nemlig Latour og Lafite. De måler sig fortsat med disse højt klassificerede og mest fornemme Bordeaux’ske slotsvine. Og således er Stag’s Leap anerkendt som USA’s ubestridte svar på Grand Cru.
Stag’s Leap råder over to forskellige marker, S.L.V. (Stag’s Leap Vineyard) og FAY (opkaldt efter den oprindelige ejer, Nathan Fay). S.L.V har vulkansk jordbund og giver vine, der er en anelse stærke og krydrede. FAY-markerne ligger ved foden af et lille bjerg, hvorfra der løber en masse vand ned til marken. Det hjælper til at lave vine, der er en anelse mere feminine i stilen. Et helt bestemt blend mellem FAY og S.L.V. udgør topvinen CASK 23.