Verdens bedste vin på kirsebær. Det var målet, da Frederiksdal i 2006 begyndte at eksperimentere med de sorte bær fra godsets kirsebærplantager og nyfortolke kirsebærvinen.
Frederiksdal Kirsebærvin er fremstillet på det unikke danske Stevnsbær, der af frugtforskere bliver kaldt ”Nordens drue”. Stevnsbærret er verdensberømt, men alle er enige om, at smagen bliver allerbedst langs kysterne i Syddanmark.
Og Frederiksdal ligger netop på Lollands vestligste spids, lige ud til Langelandsbæltet - et af de luneste områder i Danmark. Desuden har de masser af sol, der tilmed bliver reflekteret i havet – alt i alt et perfekt klima til kirsebær.
Modtagelsen af Frederiksdals opdaterede kirsebærvin og øvrige produkter har været overvældende positiv blandt vinanmeldere og gastronomer. Og de forhandles ikke alene i Danmark, men eksporteres også til en række lande i Europa og Asien.
Personerne bag Frederiksdal:
Harald Krabbe er godsejer på Frederiksdal og agrar-økonom. Efterfølgende tog han til Afrika, hvor han lærte, hvor værdifuld en sund flora i jorden er.
Jan Friis-Mikkelsen er restauratør på Tinggården ved Helsinge. Jan har udgivet flere kogebøger, var medvært i TV-køkkenet med Claus Meyer og dommer i Den Store Bagedyst på DR1.
Morten Brink Iwersen er journalist og arbejder på DR Nyheder. Han er vinbogsforfatter og har anmeldt vin, restauranter og cafeer på henholdsvis 24timer, Nyhedsavisen og Politiken.
I 2010 modtog Frederiksdal Gods prisen som ÅRETS FRUGTAVLER af Gartnerirådgivningen.
I 2012 modtog Frederiksdal Kirsebærvin HÆDERSDIPLOMET fra DET DANSKE GASTRONOMISKE AKADEMI for ”det fremragende initiativ: at give det fornemme surkirsebær en ny tilværelse og at genskabe begrebet kirsebærvin” som ”værende i verdensklasse”.
I 2013 modtog Frederiksdal Kirsebærvin prisen ÅRETS VIN på DANISH INTERNATIONAL FOOD CONTEST.
Frederiksdals første Sur Lie (Lot No. 11-02), og bestod af årgang 2009 og 2010. Anden aftapning (Lot No. 13-03) er blandet af årgang 2009 og 2012.
"Sur Lie" betyder på fransk, at vinen har ligget "på bundfaldet", altså gærresterne, i en længere periode. Metoden kendes primært fra Champagne, og giver i sig selv en federe, dybere og rigere vin. Desuden er ’Sur Lie’ sammenstukket af flere årgange, der har lagret på franske egetræsfade på mellem 225 og 450 liter.
Sammenstikningen af modne og unge årgange giver yderligere kompleksitet – man får både fine, friske frugtnoter fra de yngre år og mere komplekse toner fra den ældre vin.
Den perfekte vin til mørk chokolade, marinerede bær, kager – og ikke mindst risalamande.
Vinifikation
Består af 100% Stevnsbær, der har vildgæret i 2-4 dage for at tilføre en mere kompleks smag.