Gunderlochs Kabinett fremstår lys med gylden-grønlige reflekser i glasset. Duften byder på indtagende nuancer af hvide blomster, fersken, melon og mineraler. Smagen har en liflig sødme og er overraskende vægtig - her mærkes druernes høje grad af modenhed. Det hele understøttes af en knitrende friskhed, der giver smagsindtrykket (og mundvigene) et gevaldigt løft. Mums! Nyd vinen op til otte år fra høståret, gerne som ledsager til sushi eller retter fra det indiske eller thailandske køkken.
93 point - Vinous: "The 2023 Riesling Jean Baptiste, named after the founder of the estate, is almost exclusively picked in the Pettenthal. It was harvested from lower parcels, with deeper soils and a slight easterly aspect, meaning earlier shade in the afternoon and at the very top. The 2023 crackles with flinty reduction, crushed nettle and a superbly pure overtone of lemon zest. The palate brings the full force of stone and savory iron oxide. It's off-dry, playing off that mineral saltiness with red apple ripeness, always underlined by citrus. This is wonderfully captured, with real tension, energy and excitement. Lovely and totally lip-smacking, it balances 28 g/L of residual sweetness with just under 10 g/L of acidity - the latter makes this totally dangerous."
93 point - James Suckling: "A radically cool and delicate riesling for Rheinhessen, where generosity is more or less the rule. Sleek and light-bodied, but with a wonderful racy energy and wet stone mineralty that together make this feel much drier than it really is. Long, extremely clean, lightly spritzy finish. From organically grown grapes with FairChoice certification. Drink or hold. Screw cap."
16,5 Point - Jancis Robinson: "Gutswein. Mainly fruit from the flatter part of Pettenthal that’s picked and vinified batch by batch and blended only at the end. With a little bit of RS to make it appealing in youth.
Lightly smoky. An excellent introduction to German wine."
Vinhus med historisk tyngde
Weingut Gunderloch er en af Tysklands bedste og mest berømmede vingårde. Familien Gunderloch var i 1910 blandt stifterne af VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), som i dag består af Tysklands vinelite med omkring 200 medlemmer, der stræber efter den ypperste kvalitet. Johannes Hasselbach, som er 6. generation, står nu for at bestyre ejendommens 26 hektar og viderefører også familietraditonen som præsident for VDP, Rheinhessen Chapter.
Ingen genveje til kvalitet
Han er berygtet for sin kompromisløse holdning til, hvordan en vin skal laves. I hans verden findes der ingen genveje til kvalitet – kun arbejde, arbejde og atter arbejde. Johannes er lidt atypisk ikke uddannet ønolog, men drager nytte af erfaringer og viden fra sin opvækst og fra praktikophold i New Zealand, Australien og Chile. Det er et bevidst valg, for han tror ikke på ”technical winemaking”, som han mener indpoder vinmageren at se risici fremfor potentiale. Med afsæt i sin intuition og sunde fornuft, arbejder han ud fra økologiske principper i marken, og i kælderen er tilgangen så ren som mulig ud fra et ”non additive”-princip. Han kunne aldrig drømme om at hæve alkoholniveauet ved at tilsætte sukker (chaptalisere), justere syreindholdet eller tilføje aromaer til mosten. Gunderloch har i årevis arbejdet ud fra økologiske dyrkningsprincipper og tager i 2020 skridtet fuldt ud og ansøger om officiel øko-certirficering.
To af Rheinhessens stejleste marker
Gunderloch arbejder især med to marker: Pettenthal-marken ved byen Nierstein og Rothenberg-marken ved Nackenheim. Begge ligger i det nordligste Rheinhessen med direkte udsyn over Rhinen, som reflekterer solens stråler op på markerne, så druerne kan opnå en perfekt modenhed. De to marker er blandt Rheinhessens allerstejleste, hvilket sikrer en optimal eksponering til solen.