93 Point - Robert Parker
Med Grosses Gewächs er vi helt oppe i toppen – både når det kommer til producent og vin. Og det er virkelig en kæmpe Pinot Gris oplevelse weinmaker Friedrich Keller byder på her. Frugten kommer fra den lille vinmark Kähner (betyder moden på den lokale dialekt) i Oberbergen. Her har den tronet helt tilbage fra 1960’erne og leverer år efter år.
Grundet terræn og størrelse foregår al markarbejde manuelt. Juicen har fået lov at modne 12 måneder på store egefade og derefter lige 6 måneder mere på ståltank. Ud er kommet en vin, der kommer med alt det bedste fra Pinot Gris.
Den smukke gyldne farve lokker med duften af kvæder, æbler, grapefrugt, urter og honning. Smagen kommer især med gul frugt, nødder og krydderier bundet sammen af en perfekt mineralitet. Lang elegant finish, der helt lever op til de to G’er på flasken. Blændende nu og med masser af potentiale.
Robert Parker
From one of the few parcels spared from land consolidation ("Flurbereinigung") because of its small terraces within the Oberbergener Bassgeige, Friedrich Keller's 2020 Kähner Oberbergen Grauburgunder GG is deep and rich on the elegant and finely iodine-scented nose that reveals ripe and elegant fruit with prominent sur lie aromas. Full-bodied, intense and elegant on the palate, this is a tensioned and sustainable Pinot Gris with serious tannins and persistent mineral structure. Really excellent. 13% stated alcohol. Tasted in Wiesbaden, August 2022.
Keller er indbegrebet af den tyske vinregion Baden og er intet mindre end en legende på de kanter. Det er klart en af de helt store tyske bannerførere for kvalitet, hvilket igen blev understreget i 2019, da stedets nuværende winemaker Friedrich Keller blev kåret til Årets Vinmager” af Gault&Millau.
Kellers marker ligger i Kaiserstuhl, som er den varmeste og mest solrige vinregion i Tyskland, hvor vulkansk undergrund og løss aflejringer, giver geniale dyrkningsforhold. Her tryller Friedrich Keller især med Pinot Noir og Chardonnay med en tydelig inspiration fra Bourgogne. Dertil kommer en mindre produktion af Pinot Blanc og Pinot Gris, som bestemt også kan noget ud fra egen præmis.
Keller går helt tilbage til tiden lige efter 2. Verdenskrig og er et klassisk familieforetagende. Friedrich er tredje generation og tog over efter sin far Fritz i 2016. Mens Fritz var ved roret, byggede Keller en helt ny og topmoderne vingård. Bygningen med sine grønne tage er indlejret i terrasselandskabet og bygget helt naturligt over flere niveauer, så tyngdekraften altid sikrer en blid vinfremstilling. De mindre, friske vine lagres i ståltanke, de større vine og alle Pinots i træfade.
Udover vingården driver familien også flere hoteller og en Michelin-restaurant, som fik første stjerne helt tilbage i 1969 og den anden i 1978. Og man fornemmer klart at Kellers vine også er skabt til at ledsage blændende gastronomi. Glem alt om endimensionelle, frugtsøde bællevine. I Kellers vine er der altid en superfin struktur og balance … og en tydelig mineralitet fra den undergrund stokkene stortrives i.
Vi har hevet et udvalg af Kellers vine hjem og kan ikke vente med at høre, hvad I synes om dem. Det er ingen hemmelighed, vi har selv har optur over vinene – dels fordi de er utroligt vellavede og velsmagende, dels fordi de prismæssigt bestemt ikke er dumme set i forhold til, hvad man hurtigt kommer til at betale for samme kvalitet i Bourgogne. Så giv dem et skud og tøv ikke med at fortælle os din mening.