98 point - James Suckling: "Welcome to the stone mason’s yard. Enormously deep, dense and subtle, this is a giant dry riesling.
The concentration is off the scale, but this is so straight, bright and focused on the super-concentrated palate. The haunting, smoky element woven into all this is what makes it so extraordinary. This is already wonderful to drink, but has enormous further aging potential. From organically grown grapes with Fair'n Green certification. A giant dry riesling with a haunting wild flower aroma. Fabulous harmony, the spectacular concentration barely shows over the water level, but it gives this a gracefulness that’s very hard to resist. Enormously long, polished and precise finish. From organically grown grapes with Fair'n Green certification."
Kompleks Riesling med et væld af krydderier, flintesten og mineralske toner. Udviklingspotentialet er enormt, men den er også spændende i sin ungdom. Prøv til retter med vildt, roastbeef eller fjerkræ med rodfrugter, fennikel og svampe.
Smagen er mere tør og slank, end duften antyder. Pink grape, gule æbler, passionsfrugt, mineraler, ja, vi kunne blive ved. Den lange lagring med bærmen har givet lag-på-lag til vinen, som i glasset hele tiden viser sig fra nye sider. "Spannung" (red, spænding/elektricitet) kalder winemaker Karsten Peter det. -Og den sitrende og elektriske fornemmelse fornemmer man virkelig i denne helt fantastiske Riesling.
Vinmager Karsten Peter er i 2022-udgaven af VINUM Weinguide Deutchland blevet kåret til "Winzer des Jahres".
Fra statsdomæne til topmoderne Gut Hermannsberg
Der ligger årelange traditioner bag vinene fra Gut Hermannsberg. Den preussiske stat etablerede vinhuset i 1902, og de første Riesling-vinstokke blev plantet i 1903 på stejle skråninger, som indgår på enhver liste over de bedste dyrkningssteder for Riesling i Tyskland: Kupfergrube, Hermannsberg og Bastei. Vinhuset blev drevet offentligt indtil 1998. I 2010 trådte nye, private kræfter til og investerede massivt i at få vinmarker og –kælder up to date. I samme ombæring blev navnet ændret til Gut Hermannsberg, opkaldt efter monopolmarken Hermannsberg. Domænet råder over 30 hektar vinmarker i Schlossböckelheim, Niederhausen, Traisen og Altenbamberg, som ligger i den mellemste del af Nahe. Alle vinmarker er klassificeret ”Grosse Lage”; tyskernes svar på Grand Cru.
Stor vin bliver født i vinmarken
Fokus for vinmager Karsten Peter er at få udtrykt den unikke karakter af hver enkelt vinmark i vinen. Vin er natur, og stor vin bliver født i selve vinmarken med respekt for og i samklang med naturen. Gut Hermannsberg fremstiller egen kompost og arbejder omhyggeligt med at trimme og beskære vinstokkene. I vinkælderen lægges sidste hånd på værket. Hver parcel behandles separat, så ethvert individuelt potentiale kommer frem.
Kupfergrube Schlossböckelheimer Riesling Grosses Gewächs
Grosse Gewächs marken Kupfergrube er Gut Hermannsbergs stolthed. Vinstokkene, som er op mod 70 år gamle, gror på en jordbund af skifer, vulkanske sten og melaphyr, hvor sidstnævnte stammer fra en nu nedlagte kobbermine. Alt arbejde foregår i hånden på de stejle skråninger, hvor vinmarkerne er anlagt på terrasser. Eksponeringen er perfekt sydvendt. Druerne opnår perfekt modenhed og giver komplekse vine med udtalt mineralitet. Druerne høstes i hånden. Gæringen igangsættes spontant med den naturlige vildgær og finder sted i store 600 l egetræstønder. Vinen lagrer efterfølgende i 2 år på gærresterne for at opnå ekstra fylde og kompleksitet.