92 Point - Tim Atkin MW
4,5 Stjerner - Platter's Wine Guide
Filosofien bag Morgenster Lourens River Valley Bordeaux blend er at skabe en vin i en indbydende og tilgængelig stil, hvor frugten er i højsædet og perfekt balanceret af tanniner og syre. Farven er dyb og mørk med rubinrøde reflekser. Næsen byder på overvældende aromaer af mørke og røde kirsebær, jordbær, solbærlikør og kiks. De charmerende bæraromaer afløses af en palette af jordaromaer og krydderier i form af lakrids, vanille og kanel. Smagen er silkeblød, rund og fyldig med modne frugter, som omsluttes af elegante tanniner. Her får du en vin med pondus, som går godt i spænd med fyldige og smagsrige retter såsom lammesteg med sort oliventapenade, svamperisotto med trøfler og rucolasalat, samt stegt and – eller kylling – med salat vendt i olie-/eddikkedressing.
Bordeaux blend med pondus
Filosofien bag Morgenster Lourens River Valley Bordeaux blend er at skabe en vin i en indbydende og tilgængelig stil, hvor frugten er i højsædet og perfekt balanceret af tanniner og syre. Det lykkes til fulde her! Vinen er lavet, så den kan nydes ung, men herkomsten fra det særlige Schaapenberg terroir betyder, at den også har et stort udviklingspotentiale og kan lagres i op til 20 – 25 år. Farven er dyb og mørk med rubinrøde reflekser. Næsen byder på overvældende aromaer af mørke og røde kirsebær, jordbær, solbærlikør og kiks. De charmerende bæraromaer afløses af en palette af jordaromaer og krydderier i form af lakrids, vanille og kanel. Når vinen iltes i glasset, frigives desuden aromaer af saftig blomme, morbær og hindbær. Smagen er silkeblød, rund og fyldig med modne frugter, som omsluttes af elegante tanniner. Vinen kan med fordel dekanteres et par timer før servering.
Blend besluttes i samråd med førende Cabernet Franc-ekspert
Druesammensætningen til Morgenster Lourens River Valley Bordeaux blend består af 47% Merlot, 34% Cabernet Franc, 12% Petit Verdot og 7% Cabernet Sauvignon. Druerne, som høstes i hånden, er fra særlige kloner fra 10 – 20 år gamle vinstokke, som gror på jordbundstyper, der veksler mellem nedbrudt granit og mere stenet Table Mountain sandsten. 30% af vinen lagrer på nye barriques, mens den resterende del er fordelt på 2 – 5 år gamle fade. Den endelige vin sammenstykkes i et samarbejde mellem kældermester Henry Kotzé og Pierre Lurton fra legendariske Château Cheval Blanc i St.-Émilion.
Historisk estate
Morgenster Wine & Olive Estate er en historisk ejendom fra 1711 og er i dag et blomstrende oliven- og vinbrug i Somerset West, som ligger ud til False Bay, 25 km syd for Stellenbosch. Morgenster har opnået et renommé på internationalt plan for vine lavet på Bordeaux-blends. Giulio Bertrand (1927 – 2018) overtog Morgenster i 1992 og plantede 20 ha med Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Petit Verdot. Senere er druer af italiensk herkomst (Nebbiolo og Sangiovese) kommet til. Morgenster trækker på ekspertise fra Bordeaux i skikkelse af Pierre Lurton, ønolog på Château Cheval Blanc i St.-Émilion, som mindst én gang om året er forbi for at tilføre et magisk touch. Siden 2009 har Henry Kotzé fungeret som ansvarlig vinmager. Hans filosofi er, at minimalistisk intervention fører til vine af ekstraordinær kvalitet.
Miljømæssigt engagement
Morgenster er hædret af Biodiversity & Wine Initiative (BWI) for sit arbejde med at fremme det naturlige miljø. Man har genoprettet beplantningen ved Lourensfloden og på Schaapenberg-bjerget med oprindelige træer og ”fynbos”, som er en arts- og blomsterrig kratskov typisk for Cape-provinsen. Vandet til kunstvanding kommer fra Morgenster-dæmningen eller pumpes ud fra Lourens-floden. Fra smagerummet er der udsigt over smukke vådområder, som bebos af vandfulgle og i ny og næ hører man høje skrig fra den afrikanske fiskeørn!