En skøn Champagne....Shaman er alt hvad man kan ønske sig fra Marguets hånd. Der er en dyb duft af confiteret citron, modne æbler, honning, malt og kamille, og i munden er vinen mellemfyldig med en herlig dybde som man nemt kommer til at dvæle længe ved. Ret krydret på paletten med toner af toast, jordbær, æble, hasselnød og jernurt der til sidst opløses i viril maritim salt mineralitet.
Her er det Shaman, den ene, og den måske vigtigste af Benoits 4 basis Cuvéer, som ikke er mere ”basis” end at den udelukkende er produceret på Grand Cru frugt fra Ambonnay og Bouzy. Hovedparten af vinen gærer på brugte fade fra Bordeaux og i større æggeformede foudres produceret hos Taransaud. Vinen er sammenstukket af Pinot Noir og Chardonnay fra 2021 høsten (Deraf navnet Shaman 21), der balanceres med 10% vin de reserve fra det solara system, som Benoit etablerede i 2010. Hvis de malolaktiske gæring ikke forekommer naturligt, bliver den undladt, og vinene forbliver ”sur lie” i fadene frem til juli måned inden den endelige cuvée sammenstikkes og tappes på flaske. Herefter får vinen efter den fornyede gæring lov til at udvikle sin mousse og sine aromaer i 24 måneder, inden bundfaldet bliver skudt bort og erstattet med Champagne fra andre flasker.
En drikkemoden Champagne som fortjener en smørmonteret puré af blomkål med pift af caviar og drys af let knuste hasselnødder. Og skulle det få bankrådgiveren til at ryste på pegefingeren er den også fin sammen med en gang fattigmandsasparges (skorzonerrødder) med yppig hollandaise, pocherede vagtelæg og fint plukket kørvel.
Marguets vine er delt op i fire niveauer. Basiscuvéerne, Shaman og Yuman, dernæst kommunevinene og lieu-dit’erne og til sidst top-cuvéen, Sapience, som Benoit begyndte at lave sammen med Hervé Jestin i 2006 på opkøbte druer fra David Léclapart, Vincent Laval og Benoît Lahaye.
Champagne Marguet består af 10 hektar, og selv om Ambonnay typisk er kendt for sine røde druer, har Benoit plantet omkring 40% Chardonnay, da han mener, at Chardonnay-druen gør sig særlig godt i dette område. Som et eksempel har Benoit plantet Chardonnay på lieu-dit-marken Le Parc i Ambonnay i modsætning til Krug, der udelukkende har plantet Pinot Noir.
Benoit Marguets holistiske tilgang til champagne er på mange måder enestående. Han er biodynamiker helt ind til benet, og udover kun at benytte sig af naturlig svovl og gær i vinen, så sprøjter han også homøopatiske urteblandinger ud over sine vinstok- ke, samt pløjer markerne med heste for at give den bedste iltning af jorden og i sidste ende et bedre resultat i vinene.
Benoit har endda taget et skridt videre ind i biodynamikkens verden, og benytter sig af kosmoskultur ved at spille musik for sine vine, og tilføre dråber af ældre cuvéer, som har vist sig at være særligt modstandsdygtige over for ilt, da han tror på filosofien om, at vin har en form for bevidsthed, og kan påvirkes ved at modtage forskellige informationer.
Champagne Marguet ligger i byen Ambonnay i Montagne de Reims og Benoit Marguet er nu 5. generation i familieforetagendet, der blandt andet udmærker sig ved kun at være en ud af tre producenter, der opnår 6 stjerner ud af 6 mulige i Søren Franks bog "Champagne" fra 2017. Et trekløver som udover Marguet består af Krug og Jacques Selosse.
Det har dog ikke altid været en dans på roser, at nå frem til den stjernestatus som Benoit Marguet lige nu befinder sig i. Der skulle nemlig et større generationsopgør til før hans forældre, som havde drevet champagnehuset fra 1971 til 2005, ville acceptere at gå økologiens og biodymikkens veje.
Forældrene var imod denne nye retning, men efter at Benoit i 2008 fremlagde et ultimatum om at ville forlade Marguet, gav forældrene efter, og Benoit kunne begynde transi- tionen, hvilket har ført til en årlig produktion på 75.000 flasker af højeste kvalitet.