92+ Point - Robert Parker
Eichberg er den mest mørke og maskuline Pinot Noir fra Keller, hvilket hænger sammen med at druerne kommer fra husets varmest placerede mark. Her er spiller middelhavsklimaet ind og danner sammen med den vulkanske undergrund fantastiske forhold for Pinot Noir. Keller plantede Bourgogne-stokkene tilbage i 1994, så rødderne har fået godt fat og leverer år efter år.
Når det er GG, er kun det bedste godt nok. Så her kører winemaker Friedrich Keller med 18 måneders modning på små franske egefade, hvoraf 45% er helt nye. Selvom den er ung, må man alligevel allerede nu lette på hatten.
Duften er intet mindre end fantastisk med dens noter af mørke kirsebær, blommer, svesker, nyrøget bacon, krydderier og en lille hilsen fra træfadene. Den fyldige smag folder den modne frugt max ud med en overbevisende blødhed og smuk balance. Klart charmerende nu, men gem et par flasker til senere!
Robert Parker
From black volcanic soil and aged for 18 months in French barriques (45% of which are new), Keller's 2020 Eichberg Oberrotweil Spätburgunder GG shows deep, intense, concentrated and quite-open dark fruit. Powerful and distinctive, yet juicy, enormously vital and saline, this is a still restless and robust but venerable Pinot Noir whose first French clones were planted in 1994. 12.5% stated alcohol. Natural cork. Tasted in Wiesbaden, August 2022.
Keller er indbegrebet af den tyske vinregion Baden og er intet mindre end en legende på de kanter. Det er klart en af de helt store tyske bannerførere for kvalitet, hvilket igen blev understreget i 2019, da stedets nuværende winemaker Friedrich Keller blev kåret til Årets Vinmager” af Gault&Millau.
Kellers marker ligger i Kaiserstuhl, som er den varmeste og mest solrige vinregion i Tyskland, hvor vulkansk undergrund og løss aflejringer, giver geniale dyrkningsforhold. Her tryller Friedrich Keller især med Pinot Noir og Chardonnay med en tydelig inspiration fra Bourgogne. Dertil kommer en mindre produktion af Pinot Blanc og Pinot Gris, som bestemt også kan noget ud fra egen præmis.
Keller går helt tilbage til tiden lige efter 2. Verdenskrig og er et klassisk familieforetagende. Friedrich er tredje generation og tog over efter sin far Fritz i 2016. Mens Fritz var ved roret, byggede Keller en helt ny og topmoderne vingård. Bygningen med sine grønne tage er indlejret i terrasselandskabet og bygget helt naturligt over flere niveauer, så tyngdekraften altid sikrer en blid vinfremstilling. De mindre, friske vine lagres i ståltanke, de større vine og alle Pinots i træfade.
Udover vingården driver familien også flere hoteller og en Michelin-restaurant, som fik første stjerne helt tilbage i 1969 og den anden i 1978. Og man fornemmer klart at Kellers vine også er skabt til at ledsage blændende gastronomi. Glem alt om endimensionelle, frugtsøde bællevine. I Kellers vine er der altid en superfin struktur og balance … og en tydelig mineralitet fra den undergrund stokkene stortrives i.
Vi har hevet et udvalg af Kellers vine hjem og kan ikke vente med at høre, hvad I synes om dem. Det er ingen hemmelighed, vi har selv har optur over vinene – dels fordi de er utroligt vellavede og velsmagende, dels fordi de prismæssigt bestemt ikke er dumme set i forhold til, hvad man hurtigt kommer til at betale for samme kvalitet i Bourgogne. Så giv dem et skud og tøv ikke med at fortælle os din mening.