93+ Point - Robert Parker
Kirchberg har den køligste beliggenhed af Kellers fire Pinot Noir GG. Samtidig er jordbunden lys kalkholdig, vulkansk grus, som er med til at gøre Kirchberg en anelse mere feminin i udtrykket sammenlignet med Eichberg og Schlossberg. Men det gør bestemt ikke noget!
Winemaker Friedrich Kellers far Fritz beplantede marken helt tilbage i 1975 og alt markarbejde foregår stadig manuelt. Til den 18 måneder lange modning bruger Keller små, franske egefade, hvoraf 40% er helt nye. Resultatet er en yderst elegant Pinot Noir der i dén grad fortjener sin GG-status.
Duften skaber tydelige billeder af røde kirsebær, jordbær, roser, hibiscus og vanilje. I munden føles vinen fyldig og afbalanceret med tydelig frugt plus lette strejf af urter og peber. Alt er i perfekt balance og man glæder sig allerede til at smage den igen om et par år, når den er endnu mere imponerende.
Robert Parker
From 45-year-old vines on calcareous, volcanic gravel (phonolite) and aged over 18 months in French barriques (40% new), Keller's 2020 Kirchberg Oberrotweil Spätburgunder GG opens on the nose with deep, ripe, concentrated, yet juicy and elegant fruit and smoky tang. Intense and powerful on the palate, this is a silky, vital and grippy yet stimulating Pinot Noir with fresh tannins and iodized salt on the finish. This is more feminine compared to the masculine Eichberg, and the Kirchberg is also more developed than the slow-starting Eichberg. 12.5% stated alcohol. Natural cork. Tasted in Wiesbaden, August 2022.
Keller er indbegrebet af den tyske vinregion Baden og er intet mindre end en legende på de kanter. Det er klart en af de helt store tyske bannerførere for kvalitet, hvilket igen blev understreget i 2019, da stedets nuværende winemaker Friedrich Keller blev kåret til Årets Vinmager” af Gault&Millau.
Kellers marker ligger i Kaiserstuhl, som er den varmeste og mest solrige vinregion i Tyskland, hvor vulkansk undergrund og løss aflejringer, giver geniale dyrkningsforhold. Her tryller Friedrich Keller især med Pinot Noir og Chardonnay med en tydelig inspiration fra Bourgogne. Dertil kommer en mindre produktion af Pinot Blanc og Pinot Gris, som bestemt også kan noget ud fra egen præmis.
Keller går helt tilbage til tiden lige efter 2. Verdenskrig og er et klassisk familieforetagende. Friedrich er tredje generation og tog over efter sin far Fritz i 2016. Mens Fritz var ved roret, byggede Keller en helt ny og topmoderne vingård. Bygningen med sine grønne tage er indlejret i terrasselandskabet og bygget helt naturligt over flere niveauer, så tyngdekraften altid sikrer en blid vinfremstilling. De mindre, friske vine lagres i ståltanke, de større vine og alle Pinots i træfade.
Udover vingården driver familien også flere hoteller og en Michelin-restaurant, som fik første stjerne helt tilbage i 1969 og den anden i 1978. Og man fornemmer klart at Kellers vine også er skabt til at ledsage blændende gastronomi. Glem alt om endimensionelle, frugtsøde bællevine. I Kellers vine er der altid en superfin struktur og balance … og en tydelig mineralitet fra den undergrund stokkene stortrives i.
Vi har hevet et udvalg af Kellers vine hjem og kan ikke vente med at høre, hvad I synes om dem. Det er ingen hemmelighed, vi har selv har optur over vinene – dels fordi de er utroligt vellavede og velsmagende, dels fordi de prismæssigt bestemt ikke er dumme set i forhold til, hvad man hurtigt kommer til at betale for samme kvalitet i Bourgogne. Så giv dem et skud og tøv ikke med at fortælle os din mening.