byder velkommen

Du skal være fyldt 18 år for at købe varer indeholdende alkohol hos uhrskov-vine.dk, læs mere her

er du over 18 år?

Beklager Kun Voksne

Rom

Rom

Rom kommer i mange forskellige stilarter og langt størstedelen af alt Rom produceres i det caribiske øhav og lande i Mellemamerika samt i den nordlige del af Sydamerika. Man blender normalt rom, sådan at man konsistent kan få den samme smag. Næsten alt rom er blendet sammen af flere forskellige tønder. “Single cask” er en undtagelse til dette hvor man aftapper fra et enkelt fad. Rom Blend kan bestå af 50+ forskellige tønder. 

ALLE
ALLE
ALLE
ALLE

ALLE PRODUKTER

321-340 af 900 VARE(R)
DKK  - DKK
SBSGuyana1990PortMourantRom531-20
S.B.S. Guyana 1990 Port Mourant Rom 53,1%
DKK  3.399,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

CompagnieDesIndesCaroni199421rTrinidad578-20
Compagnie Des Indes Caroni 1994 21 år Trinidad 57,8%
DKK  3.495,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

FoursquareSassafrasSingleBlendedRumVelier61-20
Foursquare Sassafras Single Blended Rum, Velier 61%
DKK  3.495,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

CompagnieDesIndesCaroni199124rTrinidad563-20
Compagnie Des Indes Caroni 1991 24 år, Trinidad 56,3%
DKK  3.995,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

WildSeriesUnicornTastingKitVol2-20
Wild Series Unicorn Tasting Kit Vol. 2
DKK  3.999,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

CaroniVelier21rTrinidadRom5718-20
Caroni Velier 21 år Trinidad Rom 57,18%
DKK  4.895,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

OldJamaicaRum26r1982VintageRumRobertWatsonsLtd48-20
Old Jamaica Rum 26 år 1982 Vintage Rum Robert Watsons Ltd. 48%
DKK  4.985,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

TastingGang23rCaroniFullProofBlendedTrinidadRum635-20
Tasting Gang 23 år Caroni Full Proof Blended Trinidad Rum, 63,5%
DKK  8.500,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

LongPond1982JuulsFlightNo11FlyingJamaicaRum616-20
Long Pond 1982 Juuls Flight No.11 Flying Jamaica Rum 61,6%
DKK  12.500,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

TheLastCaroni23rFullProofHeavyTrinidadRum619-20
The Last Caroni 23 år Full Proof Heavy Trinidad Rum 61,9%
DKK  15.000,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

LongPond1977SingleBourbonCask35YOPing9Jamaica61-20
Long Pond 1977 Single Bourbon Cask 35 YO Ping 9, Jamaica 61%
DKK  25.000,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

PlantationXOBarbados20thAnniversaryExtraOld4010cl-20
Plantation XO Barbados 20th Anniversary Extra Old 40, 10cl
DKK  89,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

MaltecoRum25rReservaPanama4020cl-20
Malteco Rum 25 år Reserva Panama 40% 20cl
DKK  249,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Barbancourt3Star4rRom40-20
Barbancourt 3 Star 4 år Rom 40%
DKK  269,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

HabitationVelier2019LongPondJamaicaPureSingleRum60-20
Habitation Velier 2019 Long Pond Jamaica Pure Single Rum 60%
DKK  799,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

PlantationGuyana2007TeelingWhiskyCaskFinishRum537-20
Plantation Guyana 2007 Teeling Whisky Cask Finish Rum, 53,7%
DKK  799,00

Ikke på Lager | Lev. 8-14 hverdage

AdelphiDiamond201013rSingleEstateGuyanaRum613-20
Adelphi Diamond 2010 13 år, Single Estate Guyana Rum 61,3%
DKK  899,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

321-340 af 900 VARE(R)
DKK  - DKK

Man kan dog ikke bare følge en opskrift og få den samme smag. Rom udvikler sig fra tønde til tønde. Det er her “master-blenderen” kommer ind i billedet. Master-blenderen er en person som har været i lærer i 15 år for at få smags- og dufte sanser ud over det sædvanlige. En del mastere-blendere er træt af at man bruger aldersangivelser på flaskerne da alderen ikke bestemmer hvorvidt rommen er klar til brug eller ej. Alt fra destillering til gæring og toasting af fadet spiller en rolle. Toasting er hvor indersiden af af tønden bliver ristet under åben ild. Som regel tager man en flammekaster og omdanner overfladen på indersiden til et lag af “aktivt” kul. Grunden til at man gør dette er for at træets naturlige sukkerstoffer karamelliserer og åbne træets porer. På den måde kan fadet påvirke rommen mest mulig.

Rom er lavet af rørsukker 

Rom er en destilleret spiritus lavet enten sukkerrørsaft eller restproduktet fra rørsukker fremstilling - også kaldet melasse. Melasse er produktet man får når man bearbejder og udvinder rørsukkeret. Det er en brun og tyk masse som danner grund for hele rom produktionen. Netop Melasse er vigtig for fremstillingen af rom. Der skal nemlig bruges en del. Faktisk bruger man 11,5 ton melasse til 4,5 liter rom. I takt med at man også er blevet bedre til at udvinde sukkeret, bruger man også mere melasse. Der skal bruges 52 % melasse for den ideelle rom. Det er en misforståelse at rom er sød pga. det gærer på en sød base. Det er netop melassen der gør at rom ofte er sød. Der kan faktisk være helt op til 60-70 gram sukker pr. liter rom. 

Gæring af rom 

Før man kan destillere, er man nødt til at have få en alkoholprocent. Den får man ved at gærer. Derfor tilsættes melassen gær og vand, og så får det lov at ligge i store åbne beholdere. Produktet man har bagefter gæring kaldes flere ting, “mæsk” eller “urt” bruges ofte. Jo længere man gærer, jo surer bliver mæsken også. Mæsk har en lugt der kan minde om blanding af lim, acetone og rådden banan. Jamaica rom er et eksempel på en rom der har mange “estere”. Estere er en kemisk forbindelse der opstår når man gærer. Det er ætanol og syrer der reagere på hinanden i gæringsprocessen  

Sådan destillerer man rom

Romdestillatet er en klar letflydende væske, som først får sin mørke farve efter lagring på fortrinsvis egetræsfade. Destillering i al sin enkelthed er hvor man koger alkohol ved 78,3°C og vand ved 100°C. Man udskiller derved alkohol fra vand og dampen bliver derved ledt væk, og omdannet til væske igen. Destillering kommer i 2 former. En “ny” og en “gammel”. 

Den gamle kaldes pot still. Udstyret man bruger minder meget om kobberkedler som man ser det i whisky produktion. Her fylder man kedlen med “mæsken” hvorefter det varmes op. Første gang ligger alkoholprocenten på 23-25 %, hvilket også betyder at man gentager processen, til man får en rom med 60-70 % alkoholprocent. Denne type destillering giver et højt indhold af estere og lugten er derfor også kraftig, og knap så behagelig... indtil den altså fyldes på fad og bliver vandet ned.  

Den nye kaldes også “Coffey still”, navngivet efter Aeneas Coffey. Sammen med Robert Stein udviklede de i 1830 kolonne destillering, som er hurtigere og giver langt højere alkoholprocent. Det er starten på industrialisering af spiritus-produktion. 

I dag bruger man stadig kolonner, Nogle bruger 3, andre flere. Til fx. Agricole rom bruger man kun 1 kolonne. Jo flere kolonner man bruger, desto renere bliver spiritussen. Ulempen ved at bruge flere kolonner er at smagen af rom dermed også bliver mindre.