byder velkommen

Du skal være fyldt 18 år for at købe varer indeholdende alkohol hos uhrskov-vine.dk, læs mere her

er du over 18 år?

Beklager Kun Voksne

Rom

Rom

Rom kommer i mange forskellige stilarter og langt størstedelen af alt Rom produceres i det caribiske øhav og lande i Mellemamerika samt i den nordlige del af Sydamerika. Man blender normalt rom, sådan at man konsistent kan få den samme smag. Næsten alt rom er blendet sammen af flere forskellige tønder. “Single cask” er en undtagelse til dette hvor man aftapper fra et enkelt fad. Rom Blend kan bestå af 50+ forskellige tønder. 

ALLE
ALLE
ALLE
ALLE

ALLE PRODUKTER

141-160 af 900 VARE(R)
DKK  - DKK
EquianoAfroCaribbeanRum43-20
Equiano Afro-Caribbean Rum 43%
DKK  449,00

Ikke på Lager | Lev. 8-14 hverdage

Clairin2020SonSonHaiti532-20
Clairin 2020 SonSon Haiti 53,2%
DKK  449,00

Ikke på Lager | Lev. 5-8 hverdage

Clairin2020LeRocherHaiti472-20
Clairin 2020 Le Rocher Haiti 47,2%
DKK  449,00

Ikke på Lager | Lev. 5-8 hverdage

Tilbud
NeissonReserveSpecialeRhumVieuxAgricoleMartinique42-20
Neisson Reserve Speciale Rhum Vieux Agricole, Martinique 42%
Normalpris: DKK  495,00
Specialpris DKK  449,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
HoleyDollarRumPlatCoinCaskStrengthRum759-20
Holey Dollar Rum, Plat Coin Cask Strength Rum, 75,9%
Normalpris: DKK  499,00
Specialpris DKK  449,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Abuelo12rAejoAbueloTwoOaks20clGiftbox-20
Abuelo 12 år Añejo + Abuelo Two Oaks 20 cl Giftbox
DKK  449,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
Malecon13rsRareproofRumPanama505-20
Malecon 13 Års Rareproof Rum Panama 50,5%
Normalpris: DKK  499,00
Specialpris DKK  449,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

BlackTotFinestCaribbeanRum462-20
Black Tot Finest Caribbean Rum 46,2%
DKK  459,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
Malteco20rReservaRomPanama40-20
Malteco 20 år Reserva Rom, Panama 40%
Normalpris: DKK  599,00
Specialpris DKK  469,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

CubaneyGrandReserva25rTesoroDenDominikanskeRepublik38-20
Cubaney Grand Reserva 25 år Tesoro, Den Dominikanske Republik 38%
DKK  475,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
CarpanoReserva21RonAejoPrivada40-20
Carúpano Reserva 21 Ron Añejo Privada 40%
Normalpris: DKK  499,00
Specialpris DKK  475,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

RonQuorhum23AnosSoleraDenDominikanskeRepublik40-20
Ron Quorhum 23 Anos Solera Den Dominikanske Republik 40%
DKK  479,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

AdmiralRodneyHMSPrincessaStLuciaRum40-20
Admiral Rodney HMS Princessa St. Lucia Rum, 40%
DKK  479,00

Ikke på Lager | Lev. 5-8 hverdage

ElRonProhibido22rSoleraRom40-20
El Ron Prohibido 22 år Solera Rom 40%
DKK  479,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

SBSOriginJamaicaTECAWhiteRum57-20
S.B.S Origin Jamaica TECA White Rum, 57%
DKK  479,00

Ikke på Lager | Lev. 8-14 hverdage

RonAlegreSelecciondeFamiliaXO40-20
Ron Alegre, Seleccion de Familia XO 40%
DKK  485,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

ClairinSajousHaiti542-20
Clairin Sajous Haiti 54,2%
DKK  489,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

SelectedSeriesSailorsChoiceBlendNo6RomDeLuxe42-20
Selected Series Sailors Choice Blend No. 6, Rom De Luxe 42%
DKK  495,00

Ikke på Lager | Lev. 8-14 hverdage

KirkSweeney12rReservaDenDominikanskeRepublik45-20
Kirk & Sweeney 12 år Reserva Den Dominikanske Republik 45%
DKK  499,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
RumNationJamaica5rCaskStrengthSherryCaskOloroso5784-20
Rum Nation Jamaica 5 år Cask Strength Sherry Cask Oloroso 57,84%
Normalpris: DKK  545,00
Specialpris DKK  499,00

Ikke på Lager | Lev. 3-5 hverdage

141-160 af 900 VARE(R)
DKK  - DKK

Man kan dog ikke bare følge en opskrift og få den samme smag. Rom udvikler sig fra tønde til tønde. Det er her “master-blenderen” kommer ind i billedet. Master-blenderen er en person som har været i lærer i 15 år for at få smags- og dufte sanser ud over det sædvanlige. En del mastere-blendere er træt af at man bruger aldersangivelser på flaskerne da alderen ikke bestemmer hvorvidt rommen er klar til brug eller ej. Alt fra destillering til gæring og toasting af fadet spiller en rolle. Toasting er hvor indersiden af af tønden bliver ristet under åben ild. Som regel tager man en flammekaster og omdanner overfladen på indersiden til et lag af “aktivt” kul. Grunden til at man gør dette er for at træets naturlige sukkerstoffer karamelliserer og åbne træets porer. På den måde kan fadet påvirke rommen mest mulig.

Rom er lavet af rørsukker 

Rom er en destilleret spiritus lavet enten sukkerrørsaft eller restproduktet fra rørsukker fremstilling - også kaldet melasse. Melasse er produktet man får når man bearbejder og udvinder rørsukkeret. Det er en brun og tyk masse som danner grund for hele rom produktionen. Netop Melasse er vigtig for fremstillingen af rom. Der skal nemlig bruges en del. Faktisk bruger man 11,5 ton melasse til 4,5 liter rom. I takt med at man også er blevet bedre til at udvinde sukkeret, bruger man også mere melasse. Der skal bruges 52 % melasse for den ideelle rom. Det er en misforståelse at rom er sød pga. det gærer på en sød base. Det er netop melassen der gør at rom ofte er sød. Der kan faktisk være helt op til 60-70 gram sukker pr. liter rom. 

Gæring af rom 

Før man kan destillere, er man nødt til at have få en alkoholprocent. Den får man ved at gærer. Derfor tilsættes melassen gær og vand, og så får det lov at ligge i store åbne beholdere. Produktet man har bagefter gæring kaldes flere ting, “mæsk” eller “urt” bruges ofte. Jo længere man gærer, jo surer bliver mæsken også. Mæsk har en lugt der kan minde om blanding af lim, acetone og rådden banan. Jamaica rom er et eksempel på en rom der har mange “estere”. Estere er en kemisk forbindelse der opstår når man gærer. Det er ætanol og syrer der reagere på hinanden i gæringsprocessen  

Sådan destillerer man rom

Romdestillatet er en klar letflydende væske, som først får sin mørke farve efter lagring på fortrinsvis egetræsfade. Destillering i al sin enkelthed er hvor man koger alkohol ved 78,3°C og vand ved 100°C. Man udskiller derved alkohol fra vand og dampen bliver derved ledt væk, og omdannet til væske igen. Destillering kommer i 2 former. En “ny” og en “gammel”. 

Den gamle kaldes pot still. Udstyret man bruger minder meget om kobberkedler som man ser det i whisky produktion. Her fylder man kedlen med “mæsken” hvorefter det varmes op. Første gang ligger alkoholprocenten på 23-25 %, hvilket også betyder at man gentager processen, til man får en rom med 60-70 % alkoholprocent. Denne type destillering giver et højt indhold af estere og lugten er derfor også kraftig, og knap så behagelig... indtil den altså fyldes på fad og bliver vandet ned.  

Den nye kaldes også “Coffey still”, navngivet efter Aeneas Coffey. Sammen med Robert Stein udviklede de i 1830 kolonne destillering, som er hurtigere og giver langt højere alkoholprocent. Det er starten på industrialisering af spiritus-produktion. 

I dag bruger man stadig kolonner, Nogle bruger 3, andre flere. Til fx. Agricole rom bruger man kun 1 kolonne. Jo flere kolonner man bruger, desto renere bliver spiritussen. Ulempen ved at bruge flere kolonner er at smagen af rom dermed også bliver mindre.