Rom

Rom

Rom kommer i mange forskellige stilarter og langt størstedelen af alt Rom produceres i det caribiske øhav og lande i Mellemamerika samt i den nordlige del af Sydamerika. Man blender normalt rom, sådan at man konsistent kan få den samme smag. Næsten alt rom er blendet sammen af flere forskellige tønder. “Single cask” er en undtagelse til dette hvor man aftapper fra et enkelt fad. Rom Blend kan bestå af 50+ forskellige tønder. 

ALLE
ALLE
ALLE
ALLE

ALLE PRODUKTER

161-180 af 823 VARE(R)
DKK  - DKK
ClairinSajousHaiti542-20
Clairin Sajous Haiti 54,2%
DKK  489,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

SelectedSeriesSailorsChoiceBlendNo6RomDeLuxe42-20
Selected Series Sailors Choice Blend No. 6, Rom De Luxe 42%
DKK  495,00

Ikke på Lager | Lev. 8-14 hverdage

Opthimus18rDenDominikanskeRepublik38-20
Opthimus 18 år Den Dominikanske Republik 38%
DKK  499,00

Ikke på Lager | Lev. 3-5 hverdage

KirkSweeney12rReservaDenDominikanskeRepublik45-20
Kirk & Sweeney 12 år Reserva Den Dominikanske Republik 45%
DKK  499,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
RumNationJamaica5rCaskStrengthSherryCaskOloroso5784-20
Rum Nation Jamaica 5 år Cask Strength Sherry Cask Oloroso 57,84%
Normalpris: DKK  545,00
Specialpris DKK  499,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
RumNationPanamaDecanter18r40-20
Rum Nation Panama Decanter 18 år 40%
Normalpris: DKK  555,00
Specialpris DKK  499,00

Ikke på Lager | Lev. 3-5 hverdage

PlantationBarbadosRum20thAnniversaryXOExtraOldBox2glas-20
Plantation Barbados Rum 20th Anniversary XO Extra Old, Box +2 glas
DKK  499,00

Ikke på Lager | Lev. 3-5 hverdage

Tilbud
Dictador20rSoleraRomColumbia40-20
Dictador 20 år Solera Rom, Columbia 40%
Normalpris: DKK  599,00
Specialpris DKK  499,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

KanichePerfeccinDoubleWoodPanamaRom40-20
Kaniche Perfección Double Wood Panama Rom 40%
DKK  499,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
AbueloXIITwoOaksPanamaRom40-20
Abuelo XII Two Oaks Panama Rom 40%
Normalpris: DKK  555,00
Specialpris DKK  499,00

Ikke på Lager | Lev. 3-5 hverdage

DiplomaticoSelecciondeFamiliaRum43-20
Diplomatico Seleccion de Familia Rum 43%
DKK  499,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

RumNationBritishGuyana7rCaskStrengthRum59-20
Rum Nation British Guyana 7 År Cask Strength Rum 59%
DKK  499,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

TheRumBox10PremiumRum10x5cl-20
The Rum Box, 10 Premium Rum 10x5cl
DKK  499,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

AdmiralRodneyHMSRoyalOakStLuciaRum40-20
Admiral Rodney HMS Royal Oak St. Lucia Rum, 40%
DKK  499,00

Ikke på Lager | Lev. 5-8 hverdage

AdmiralRodneyHMSMonarchStLuciaRum40-20
Admiral Rodney HMS Monarch St. Lucia Rum, 40%
DKK  499,00

Ikke på Lager | Lev. 3-5 hverdage

Providence2021DunderSyrupHaitianWhiteRum56-20
Providence 2021 Dunder & Syrup Haitian White Rum, 56%
DKK  499,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

DosMaderasCaribbeanTripleAgedRum55rTastingKit-20
Dos Maderas Caribbean Triple Aged Rum 5+5 år +Tasting Kit
DKK  499,00

Ikke på Lager | Lev. 3-5 hverdage

TheForgottenBottle13rsRom505-20
The Forgotten Bottle 13 års Rom, 50,5%
DKK  499,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
Malecon21rsReservaImperialRumPanama40-20
Malecon 21 Års Reserva Imperial Rum, Panama 40%
Normalpris: DKK  679,00
Specialpris DKK  499,00

Ikke på Lager | Lev. 5-8 hverdage

AppletonEstate15rsBlackRiverCasksRum43-20
Appleton Estate 15 Års Black River Casks Rum, 43%
DKK  499,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

161-180 af 823 VARE(R)
DKK  - DKK

Man kan dog ikke bare følge en opskrift og få den samme smag. Rom udvikler sig fra tønde til tønde. Det er her “master-blenderen” kommer ind i billedet. Master-blenderen er en person som har været i lærer i 15 år for at få smags- og dufte sanser ud over det sædvanlige. En del mastere-blendere er træt af at man bruger aldersangivelser på flaskerne da alderen ikke bestemmer hvorvidt rommen er klar til brug eller ej. Alt fra destillering til gæring og toasting af fadet spiller en rolle. Toasting er hvor indersiden af af tønden bliver ristet under åben ild. Som regel tager man en flammekaster og omdanner overfladen på indersiden til et lag af “aktivt” kul. Grunden til at man gør dette er for at træets naturlige sukkerstoffer karamelliserer og åbne træets porer. På den måde kan fadet påvirke rommen mest mulig.

Rom er lavet af rørsukker 

Rom er en destilleret spiritus lavet enten sukkerrørsaft eller restproduktet fra rørsukker fremstilling - også kaldet melasse. Melasse er produktet man får når man bearbejder og udvinder rørsukkeret. Det er en brun og tyk masse som danner grund for hele rom produktionen. Netop Melasse er vigtig for fremstillingen af rom. Der skal nemlig bruges en del. Faktisk bruger man 11,5 ton melasse til 4,5 liter rom. I takt med at man også er blevet bedre til at udvinde sukkeret, bruger man også mere melasse. Der skal bruges 52 % melasse for den ideelle rom. Det er en misforståelse at rom er sød pga. det gærer på en sød base. Det er netop melassen der gør at rom ofte er sød. Der kan faktisk være helt op til 60-70 gram sukker pr. liter rom. 

Gæring af rom 

Før man kan destillere, er man nødt til at have få en alkoholprocent. Den får man ved at gærer. Derfor tilsættes melassen gær og vand, og så får det lov at ligge i store åbne beholdere. Produktet man har bagefter gæring kaldes flere ting, “mæsk” eller “urt” bruges ofte. Jo længere man gærer, jo surer bliver mæsken også. Mæsk har en lugt der kan minde om blanding af lim, acetone og rådden banan. Jamaica rom er et eksempel på en rom der har mange “estere”. Estere er en kemisk forbindelse der opstår når man gærer. Det er ætanol og syrer der reagere på hinanden i gæringsprocessen  

Sådan destillerer man rom

Romdestillatet er en klar letflydende væske, som først får sin mørke farve efter lagring på fortrinsvis egetræsfade. Destillering i al sin enkelthed er hvor man koger alkohol ved 78,3°C og vand ved 100°C. Man udskiller derved alkohol fra vand og dampen bliver derved ledt væk, og omdannet til væske igen. Destillering kommer i 2 former. En “ny” og en “gammel”. 

Den gamle kaldes pot still. Udstyret man bruger minder meget om kobberkedler som man ser det i whisky produktion. Her fylder man kedlen med “mæsken” hvorefter det varmes op. Første gang ligger alkoholprocenten på 23-25 %, hvilket også betyder at man gentager processen, til man får en rom med 60-70 % alkoholprocent. Denne type destillering giver et højt indhold af estere og lugten er derfor også kraftig, og knap så behagelig... indtil den altså fyldes på fad og bliver vandet ned.  

Den nye kaldes også “Coffey still”, navngivet efter Aeneas Coffey. Sammen med Robert Stein udviklede de i 1830 kolonne destillering, som er hurtigere og giver langt højere alkoholprocent. Det er starten på industrialisering af spiritus-produktion. 

I dag bruger man stadig kolonner, Nogle bruger 3, andre flere. Til fx. Agricole rom bruger man kun 1 kolonne. Jo flere kolonner man bruger, desto renere bliver spiritussen. Ulempen ved at bruge flere kolonner er at smagen af rom dermed også bliver mindre.