ALLE PRODUKTER
På Lager | Levering 1-3 hverdage
På Lager | Levering 1-3 hverdage
På Lager | Levering 1-3 hverdage
På Lager | Levering 1-3 hverdage
På Lager | Levering 1-3 hverdage
På Lager | Levering 1-3 hverdage
På Lager | Levering 1-3 hverdage
På Lager | Levering 1-3 hverdage
På Lager | Levering 1-3 hverdage
På Lager | Levering 1-3 hverdage
På Lager | Levering 1-3 hverdage
På Lager | Levering 1-3 hverdage
Champagne er fantastisk og unik, endnu mere siden 1927 hvor Champagne regionen, blev omhyggeligt afgrænset. Her i dette unikke Champagne terroir - produceres verdens fineste Mousserende vine. Champagne er en mousserende vin, og hvis en vin skal gøres mousserende, så skal den indeholde kulsyre. Almindeligvis resulterer gæringsprocessen i vin, at kulsyren bobler op og forsvinder ud ad vinen, hvis denne produceres i åbne kar. Dette skaber en ikke-mousserende vin. Champagnemetoden ligger så i, at man efterfølgende tilsætter disse flasker af ikke-mousserende vin lidt gær og sukker, hvorefter man forsegler flaskerne. Dette sætter gang i en ny gæringsproces, som skaber kulsyre i flaskerne, hvilket gør vinen mousserende. Efterhånden vendes disse flasker, således at resterne af gær ligger i flaskehalsen. Efter adskillige år vil denne flaskehals så fryses hurtigt, hvorefter flasken kvikt vil kunne åbnes, gærresterne fjernes og flasken forsegles igen – før dette tilføjes dog en smule sirup, hvilket skal modvirke syrlighed i denne champagne. Dette er altså en uhyrlig krævende metode, som dog resulterer i det unikke produkt, som du får, når du køber champagne – der er lagt mange års arbejde i hver eneste flaske.
Champagne er en spændende drik med en lang og lige så spændende historie. En champagne er nemlig ikke bare en mousserende vin, for der er rigtig mange ting, der er med til at gøre champagnen fra det franske Champagne-område til noget helt særligt.
Derfor er champagne en yndet drik af mennesker fra alle lag over hele verden, hvor champagnen bliver drukket ved et væld at forskellige lejligheder. Dog findes champagne især frem til specielle fejringer, hvor den gyldne drik er med til at markere det helt særlige ved eksempelvis et bryllup, en forfremmelse eller noget helt tredje.
Derfor forhandler vi naturligvis også et stort udvalg af champagne her hos Uhrskov Vine, hvor du kan finde lidt af hvert. Her finder du brut, demi-sec og meget andet, og du finder champagne fra alle de store champagnehuse som eksempelvis Duval Leroy, Dom Perignon samt mange andre.
En lang historie om den 2. gæring
Der er mange der tror, at det var den franske munk Dom Perignon, der var den første til at opfinde den mousserende vin. Men selvom Dom Perignon ifølge sine noter lykkedes med at fremstille en vin med naturligt fremkommende kulsyre, så var det hele imod hans vilje, da han faktisk gerne ville undgå netop bobler i sin vin.
Noget helt specielt ved druerne, der dyrkes i champagneområdet i Frankrig, starter en naturlig anden gæring, og det var dette, som den franske munk prøvede at undgå. Derfor kan champagnen ikke helt tilskrives den fransk munk, og det var i stedet nogle englændere, der omkring 1660 kom på af udvikle og raffinere en mousserende vin gennem den anden gæring.
Derfor kom englænderne faktisk først med den mousserende vin, selvom drikken i dag hovedsagligt forbindes med champagneområdet i Frankrig. Champagneområdet skal dog ikke skrives helt ud af historien, for bl.a. munken Dom Perignon og andre pionere gjorde et stort arbejde for senere at udvikle den mousserende vin ved bl.a. at eksperimenterer med forskellige druesorter, hvorfor champagnen er blevet til den helt fanatiske drik, vi kender i dag.
I løbet af 1700- og 1800-tallet begyndte andre champagneproducenter at forfine opskriften, og det ledte alt sammen frem til den champagne, vi kender i dag, og som for første gang blev produceret i 1880.
Derfor må champagne i dag kun produceres i Champagne-området i Frankrig, hvor der er strenge krav til, hvordan champagnen skal fremstilles, så den overholder den forfinede opskrift fra 1880.
Hvordan fremstilles champagne?
En af grundende til, at gode champagner er dyre, er det faktum, at druerne skal igennem en ret kompliceret proces for at blive til god champagne. Her er bl.a. den tidligere nævnte 2. gæring svær at holde styr på, men det er netop denne gæring, der adskiller champagne fra vin.
En champagne laves nemlig på vin, og hvis det skal være til en af de helt dyre champagner som eksempelvis en Cristal champagne, bliver druerne til denne vin nøje udvalgte for at sikre den bedste kvalitet.
Derfor starter en champagne sit liv som en helt normal vin, så før der kan skrives champagne på mærkatet, må denne vin igennem en 2. gæringsproces. Det specielle ved dette er, at denne gæringsproces foregår inde i selve flasken, efter den er blev lukket og forseglet.
Når en god vin er blevet fremstille, kommes den således på flaske sammen med gær og sukker, og det er disse to ingredienser, der starter den 2. gæringsproces inde i flasken. Gæringsprocessen forhøjer alkoholprocenten, mens kuldioxid på samme tid udvikles, så champagnen får sine velkendte bobler.
Dette er også grunden til, at champagneproppen skyder ud af flasken, så snart du har løsnet den. Under gæringen opstår der nemlig et stort tryk inde i flasken, efterhånden som niveauet af kuldioxid stiger. Niveauet af kuldioxid stopper med at stige, når gæret har omdannet alt sukkeret til alkohol, og på det tidspunkt vil det endelige tryk i en champagneflaske være nået helt op på 6 bar.
Men champagnen er ikke færdig, selvom den 2. gæring er slut. Champagnens smag fortsætter nemlig kun med at udvikle sig, og de mange aromaer vil finde en naturlig og behagelig balance helt af sig selv, hvis de får lov at være i fred.
I mellemtiden skal champagnen også igennem en proces, franskmændene har døbt la Remuage. Denne proces går kort sagt ud på, at de døde gærceller i champagnen skal elimineres. Der sker ved, at flaskerne vendes på hovedet over en længere periode, så alle de døde gæreceller synker ned i flasken hals. Herefter sænkes flaskehalsen og kun flaskehalsen ned i iskoldt vand, hvorfor gærceller fryser sammen til en klump, som skydes med ud, når champagnen åbnes. Derved vil der ikke være noget bundfald i den færdige champagne.
Processen med gæring og lagring tager typisk mange år for de helt dyre champagner, og der går derfor lang tid fra, at en drue bliver høstet, til den ender her på vores hylder som champagne.
Hvilke forskellige typer af champagne findes der?
Champagne inddeles typisk i tørre champagner og søde champagner. Der findes dog også flere mellemkategorier, som fortæller om, hvor tør eller sød en champagne er.
Disse kategorier er:
- Doux: sød
- Demi Sec: halvsød
- Sec: let sød
- Extra dry: halvtør
- Brut: tør
- Extra Brut: meget tør
Det oplagte valg ved særlige lejligheder
Står du overfor en stor fejring, eller skal du finde en speciel gave til en person, du holder af? Så er champagne det helt rette valg. Der findes nemlig ikke noget som champagne til at højne humøret, når du skal du skal fejre bryllup, studenterfest, rund fødselsdag, et nyt job eller noget helt andet, for champagnens helt specielle smag og elegante fremtoning vil straks hæve stemningen og gøre dagen ekstra mindeværdig.
Stort udvalg af champagne og vin hos Uhrskov Vine
Hvis du er på udkig efter en god champagne, kan du helt sikket bliver fristet af vores udvalg her hos Uhrskov Vine. Her finder du champagne i både tør og sød version, og du finder champagne i mange forskellige prisklasser, så du kan vælge en flaske, der passer til netop dine behov og dit budget.