100 Point - Robert Parker
100 Point - Jeb Dunnuck
96 Point - Vinous
95 Point - James Suckling
2016 er endnu en topårgang for Cabernet Sauvignon i Californien, og det er et år med generelt gode høstudbytter, hvad der naturligt giver meget kraftfulde og koncentrerede vine. Udover forårsfrost, var årsagen til det lave udbytte det meget tørre og varme vejr i vækstperioden. Det redje tørre topår i træk. Derfor var opgaven for de mere ambitiøse vinproducenter at sørge for, at vinene ikke blot var stærke og intense, men at de samtidig havde den fornødne balance og finesse.
Spottswoode forstod fra første færd, at nøglen til at tøjle al overdådigheden var at høste på det helt rette tidspunkt, hvor druerne netop havde nået tilpas fysiologisk modenhed, men stadigvæk rummede tilstrækkelig frisk syre. I tørt solrigt vejr opbygger druerne let en overdosis sukker, der kun alt for giver en mere end rigelig alkohol. Denne fælde faldt Spottswoode dygtige winemaker dog ikke i, og de gennemført høje ratings er da også fuld fortjente for denne magtfulde og længelevende Cabernet.
Vinen er et blend af 90 procent Cabernet Sauvignon, 7 procent Cabernet Franc og 3 procent Petit Verdot. Denne Spottswoode Cabernet Sauvignon 2016 har en smuk duft med toner af tørrede roser, lavendel og det kinesiske krydderi five-spice. Nedenunder finder man en kerne af varm solbærfrugt suppleret af kirsch og vilde blåbær tilsat et lille drys af skovbund og støv. Det er en vin med medium til fuldstændig fylde, og den besidder en forbløffende frugtintensitet med røde, sorte og blå bæraromaer understøttet af ualmindeligt finkornede tanniner. Det er en vin med perfekt friskhed og en finish med nærmest historisk længde og dybde. Fuldstændigt betagende. 100 point.
Robert Parker Wine Advocate
Deep garnet-purple in color, the 2016 Cabernet Sauvignon is still very tight and youthful, slowly unfurling to reveal a multifaceted wine with tons of black, blue and red fruit sparks—plums, cherries, black currants and red currants—with dark chocolate, cedar chest, black tea and red roses in the background plus wafts of pencil lead and prosciutto. Medium-bodied and firmly textured by superbly ripe, grainy tannins, it has a fantastic core of intense, complex layers, finishing on an edifying mineral note. Wow! 2022–2060. 100 points
Jeb Dunnuck
A perfect wine is the 2016 Cabernet Sauvignon Estate, composed of 85% Cabernet Sauvignon, 9% Cabernet Franc, and 6% Petit Verdot, which is a classic blend from this incredible estate. Sporting a deep purple color as well as an extraordinary bouquet of ultra-pure creme de cassis, blueberries, camphor, scorched earth, and licorice, with subtle background oak, it hits the palate with a full-bodied, deep, powerful texture that carries sweet tannins and blockbuster length. With a stacked mid-palate, straight-up awesome purity of fruit, and a huge finish, it's as classic and brilliant as it gets. Reminding me of the 2013 with its pure yet backward style, give bottles 4-5 years of bottle age and it will keep for 3-4 decades. Hats off to the team at Spottswoode for this legend in the making! 100 points
Vinous, Antonio Galloni
The 2016 Cabernet Sauvignon is elegant, plush and silky, like the 2012, but with a little more of everything. Dark cherry, plum, licorice, leather and espresso are all nicely lifted by the natural freshness of the year. At present, the 2016 is a bit shy, but it undoubtedly has a very bright future. Floral, perfumed notes add the closing shades of nuance. Spottswoode’s Cabernet is quite gracious in 2016, not to mention incredibly delicious. 2024–2041. 96 points (December 2018)
Wine Specator
The 2016 Spottswoode Estate Cabernet Sauvignon Napa Valley is youthfully tight (and not yet released), with a coiled feel to a range of plum skin, cassis and cherry paste flavors augmented with violet and mineral hints. It’s long, very fine-grained and extremely persistent, though it relies more on precision and its slatelike cut than on sheer ripeness or power. Mind you though, the wine is clearly ripe. (November 2018)
James Suckling
This blend of 85 per cent cabernet sauvignon, nine per cent cabernet franc and six per cent petit verdot has strikingly pure blackcurrant aromas and flavors. The palate has flavorful and fleshy, ripe mixed berries, cast in plush, seamlessly even tannins. Drink or hold. 95 points. (November 2018)
Siden 1972 har familien Novak ejet og dyrket Spottswoode Estate, og allerede tilbage i 1985 skiftede man over til økologi. Vingården blev certificeret i 1992, og denne tidlige ”grønne” start er ganske usædvanlig i Californien. Novak-familien har fra første færd været mere end almindeligt fremsynet – ikke mindst da man erhvervede sig de enestående marker, der ligger i et område, der er som skabt til Cabernet Sauvignon. Geologien er optimal, og klimaer lunt, men ikke for lunt, da man får en frelsende havbrise ind fra et nærliggende bjergpas. Det sikrer tilpas kølige nætter og et høstvejr, der giver mulighed for en lang og fuldstændig modning, hvor man samtidig bevarer vinenes elegance og friskhed.
Spottswoode-ejendommen befinder sig på vestsiden af St. Helena på grænsen til Mayacamas Mountains, og der da også godt med berømte vinmarker i nabolaget. Eksempelvis ligger David Abreus Madrona Vineyard lige over for Spottswoodes marker, der har været beplantet med vinstokke så langt tilbage som i 1882. Det engelskklingende navn skyldes en Mrs. Albert Spotts, der i 1910 døbte ejendommen med det nu verdensberømte Spottswoode-navn.
I Novak-familien er det især kvinderne, der har tegnet vingårdens profil og har gjort det med sikker hånd. Man har fra første færd valgt, at det er basisvinen – Estate-vinen - der rummer den højeste kvalitet. I modsætning til mange af de andre af områdets topavlere markedsfører man ikke specialcuvéer eller enkeltmarksvine som værende ejendommens mest prestigiøse. Nej, en Spottswoode Cabernet Sauvignon er og bliver en Spottswoode Cabernet Sauvignon. Et sympatisk og letfatteligt princip, der har affødt stribevis af topratings. Eksempelvis Hos Robert Parker, hvor Spottswoode til dato har scoret de uopnåelige 100 point hele fem gange, mens man i fire andre tilfælde har måttet ”nøjes” med 99 point. Godt gået.
Man har da også hele 24 forskellige parceller at vælge vine fra, så man inddrager kun de absolut bedste i det endelige blend til selve Spottswoode Cabernet Sauvignon. I 2006 tog man endnu et vigtigt skridt for at sikre den højest mulige kvalitet: Man ansatte Aron Weinkauf, der i dag både er Wine Maker og samtidig står for driften af vinmarkerne, Det har man bestemt ikke fortrudt, for ikke blot er kvaliteten konstant tårnhøj og fortsat stigende, men den er også bemærkelsesværdig stabil - selv i de mere vanskelige år.